Видове градинска ограда

Съществуват разнообразни идеи за градинска ограда, чрез която не само съдавате неприкосновенност във вашето дворно пространство но и добавяте повече индивидуалност и стил към него. Не е нужно да похарчите цяло състояние, тъй като има и приемливо ценови варианти, които да използвате за да оградите пространството на двора си, без да правите компромис с дизайна.

Независимо дали искате да оградите вашата зеленчукова градина или границите със съседите, днес ще ви предостваим няколко функционални идеи, които се надяваме да ви допаднат.

Неутралнeн тип градинска ограда

Неутралнeн

снимка: Future + Centaur Archives

Ако имате прекалено много цъфтящи растения, е по-добре да се насочите към дървена ограда с неутрален цвят. Това ще спомогне на растенията и дръвчетата ви да изпъкнат.

‘Дишаща’ градинска ограда

Градинска ограда

снимка: Dobbies

Този тип ограда увеличава неприкосновеността, но освен това ви позволява да реализирате страхотни кътове от саксийни растения във вътршната част на двора ви. Освен това тя позволява на въздуха да преминава през процепите, циркулирайки свободни, но в същото време спира силния вятър и пази завет.

Градинска решетка за зониране

Градинска ограда

Ако искате да зониранте различни части от градината си, може да си позволите да използвате ограден дизайн, който е с по-малка здравина. Традиционните решетъчни панели са добър избор за зониране, особено за отделяне на една зона от друга без да се блокира слънчевата светлина. Нещо повече, имате възможност да отглеждате увиващи се се растения, за да създаване на жив плет. Алтернативно, решетъчните панели може да се използва като градинска ограда за по-съвременен тип дворове.

Дизайнерска градинска ограда

Градинска ограда

Вратата на тази ограда е направена от алуминиев панел (изрязан на лазер). Оградата съчетава дърво и алуминий по перфектен начин създавайки илюзията, че всичко е едно цяло.

Пикетна градинска ограда

Пикетна ограда

Пикетни огради са вид ограда, която често се използва декоративно за вътрешни граници. Те се отличават с техните равномерно разположени вертикални дъски, пикети, прикрепени към хоризонтални такива. Този вид огради са особено популярни в Съединените щати, като белите огради символизират крайградската средна класа.

Градинските огради в този стил осигуряват бариера, без да откъсват парцела ви от външния свят. Този тип дизайн е чудесен за разделяне на зеленчуков парцел от домашни любимци или от деца. За по-голяма поверителност може да отгледате жив плет зад оградата.

Ограда от преплетени клони

Ограда от преплетени клони

Този тип ограда се прави обикновено от върба или леска и може да придаде красив селски вид на двора. Освен това е евтин и истински практичен, тъй като може да бъде оформен на място така, че да следва извитите граници на двора ви, а отворената му структура го прави устойчив на вятър.

Метална ограда

Метална ограда

Индустриалният вид на този дизайн ограда изглежда наистина добре в  старини имоти. Ливадните цветя се вписват добре и контрастират на ръждивия отенък на паната.

Класическа ограда от ковано желязо

Класическа ограда от ковано желязо

Оградите от ковано желязо са още една идея за ограда в градината, която често се използва в предната част на имотите, тъй като създава граница, която изглежда внушителна от гледна точка на сигурността, без да блокира гледката на дома. Те са здрави, могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят, и със сигурност ще държат децата в безопасност. И не на последно място, този виф огради се нуждаят от съвсем малко поддръжка.

Източник