Видове градински мебели за дворa през лятото

За да изберете най-добрите материали за градински мебели през лятото, трябва да знаете за материала, да помислите за стойността му, неговата издръжливост и външен вид. Мебелите за открито ползване се произвеждат от различни материали.

Ковано желязо

От самото начало желязото се използва за устройства, конструкции и декорации поради своята солидност и стабилност – може да издържи и 100 години, ако се използва по подходящ начин и се прилага съответната поддръжка. Той е сред най-тежките метали.

мебели за двора

Мебелите от ковано желязо са трудоемки за изработка и могат да бъдат неудобни за сядане, ако няма подложки за седалките и облегалките. За сметка на това могат да бъдат изключително ефектни.

Плюсове: солидни и използваеми дълго време при правилна поддръжка

Минуси: ръждясват бързи, изискват повече поддръжка, може да бъде неудобно и трудно да се преместват, Задържат топлина или студ.

Алуминий

Алуминият е най-разпространеният метал за градински мебели. Независимо от това, че е с леко тегло, той е здрав и може да бъде обработен в най-различни форми без голямо разтягане. Алуминият е икономичен материал и никога не ръждясва.

градински мебели

Препоръчва се покритие от полиестер срещу събиране на прах. Това не просто увеличава застраховката срещу прах и  надраскване, но освен това ви позволява да включите цвят заедно с всичко останало.

Въпреки че можете да закупите боядисани алуминиеви мебели, прахообразното покритие се прилепва по-добре към метала. Това е също полезно, ако вашия двор е изложен на солен въздух, който – като цяло – ще разяжда боята и необработения метал. Подобно на различните метали, алуминият се затопля, така че е добре да използвате подложки за сядане, за да е хладно и удобно.

Плюсове: Здрав, лек, лесна поддръжка.

Минуси: Поради по-лекото си тегло, градински мебели  изработени от алуминия могат да бъдат просто пометени от по-силен вятър

Тиково дърво

Тиковото дърво е най-добре познатото решение за градински мебели за двора. Популярността му, съчетана с ограничена достъпност, повиши цената на тази фино-зърнеста твърда дървесина. За щастие тикът има многобройни свойства и характеристики, които го правят подходящ за използване на открито.

градински мебели

Той е отличен и не се усуква, чупи и не става крехък като други многобройни дървесини. Това е така, защото тикът отблъсква повечето вода и не се надува или свива. Той има високо съдържание на масло, което го прави изключително водоустойчив и защитен от гниене.

Тази характеристика дава възможност на тиковото дърво да издържи най-дълго – до петдесет години! Неговият красив нектарен външен вид може да бъде поддържан с малко омазняване.

Плюсове: Здрав, непромукаем,не гние лесно, труден за чупене или изкривяване

Минуси: Прекомерни разходи от гледна точка на това, че не е никак евтин

Закалено стъкло

Закаленото стъкло често се използва за външни плотове. Гладката му повърхност дава усещане за стил и елегантност.

градински мебели

В зависимост от дебелината, закаленото стъкло може да бъде тежко и трудно за преместване

Плюсове: Температуро устойчиво, изглежда изискано.

Минуси: Може да предизвика отблясъци дразнещи очите

Акрилна тъкан

Градински мебели, произведени от акрилна тъкан, са устойчиви както на климатичните промени, така и на вредата от използването.

Нишките от акрилен плат са оцветени, преди да бъдат изтъкани. Това позволява на материала да издържи по-дълго при постоянно излагане на директна слънчева светлина.

мебели за градината

Тази тъкан е лесна за почистване дори и само с вода. Освен това акрилната текстура е най-добрият като цяло материал за градински мебели на открито, възглавници и чадъри и др.

Полиетилентерефталат (PET) пяна

Вложките от PET пяна са здрави, подлежат на рециклиране и са идеални за използване на открито. Те са твърди и не губят формата си като някои други материали. PET изсъхва бързо, предотвратявайки развитието на влага, която може да се натрупа.

градински мебели

Плюсове: Солиден, твърд, екологичен, бързо съхнещ и непроницаем материал

Минуси: Премиум марките могат да бъдат скъпи.

Източник

Вижте също

Създайте перфектното място за барбекю

Един от най-привлекателните и забавни начини да се насладим на летния сезон, а понякога и …