Електронни брави

Избор на електронни брави според принципа на действие

Иновациите и модерните технологии са станали част от живота ни, те опростяват битовите процеси и спестяват времето ни. Но колко целесъобразно е решението за монтиране на електронна брава?

В статията ще разгледаме видовете електронни брави, ще разгледаме характеристиките и предимствата на тяхната работа, ще разберем кога и къде е рационално да инсталирате такъв механизъм.

Какво е електронна брава?

Електронната брава (или електрическа) е механизъм, който работи с електрическа енергия. Неговата задача е да направи възможно отварянето или затварянето на вратата само по желание на собственика. Високото ниво на надеждност и безопасност на механизма е нейната основна характеристика. Веднага след като електронните брави се появиха на пазара, те бяха поставени в хотелските стаи, тъй като основните приоритети на ръководството на такива заведения са безопасност и защита на личните вещи на гостите. Но с течение на времето този метод на защита стана популярен сред обикновените потребители. Заключващите механизми се монтират на врати на входове, къщи, апартаменти и дори гаражи.

Има два основни типа електронни брави на вратата на апартамент, къща или офис: електромагнитни и електромеханични. В допълнение към основните типове се разграничават соленоидни, биометрични, кодови.

Характеристики на електронната брава

Електронната брава се различава по дизайн и принцип на работа, но има 5 основни компонента:

  • заключващ механизъм;
  • сензор-четец;
  • идентификационен ключ (дистанционно управление, магнитен ключодържател, микрочип карта и др.);
  • система, която управлява и обработва информация (контролер);
  • резервна батерия.

Важна характеристика при монтажа на електронни брави е възможността за дистанционно управление. Същата функция може да се нарече едно от основните предимства на електронните заключващи механизми. Така собственикът може да отвори и затвори вратата на гаража на входа и изхода. Често този тип заключване е вградено в проекта за интелигентен дом, след което собственикът контролира ключалката с помощта на смартфон или друга притурка.

Предимства на електронните брави

Електронната магнитна брава е надежден и сигурен начин да предотвратите влизане във вашия дом. Нападателите са ограничени във времето, а отварянето на електронни брави е почти невъзможно, тъй като изисква технически познания, специални умения и време. Следователно дори „професионалните“ разбойници ще заобиколят такъв замък.

Сред предимствата и други характеристики:

  • спестяване на време за управление на вратата;
  • удобство;
  • дистанционно.

В случаите, когато в офис или търговско предприятие е монтирана електронна брава, можете да използвате функцията за електронен дневник, който ви позволява да проследявате движенията на персонала и клиентите. Има два начина за решаване на проблема с прекъсванията на захранването: използване на батерия или допълнителен източник на захранване.

Кой може да монтира електронната брава?

Монтажът на електронни брави на вратата се извършва от ключарите. Майсторите на ключарските фирми са запознати с проектирането на всички видове механизми и монтират брави в частни домове и офис сгради.

Когато се свържете с ключар в София, ще получите подробни съвети, препоръки от професионалисти за избор на устройство и цените. Извършват и ремонт на електронни брави при спешно обаждане. Удобството, надеждността и жизнения цикъл на електронните брави зависят от правилния монтаж, затова използвайте услугите на опитни и квалифицирани ключари.

Невидима ключалка

Тази брава се характеризира със скрит тип монтаж, дизайнът е представен от електронна болтова система или компактно резе. Продуктът се монтира във всяка част на крилото на вратата, а също така се вгражда в съществуващата механична брава, което прави устройството по-устойчиво на счупване. Комплектът включва система за управление, която предава сигнали по специален радиоканал. Захранването се осигурява от отделно 5V или 12V DC устройство, може да се свърже допълнителна батерия.

ПРЕДИМСТВА: структурата на ключалката включва минимален брой работни единици, настройката и инсталирането не изискват специални времеви разходи, ремонтите и поддръжката се извършват рядко.

МИНУСИ: поради опростения дизайн не се препоръчва да се монтира като отделен заключващ механизъм.

Електромагнитна ключалка

Принципът на работа на електромагнитната брава е доста прост: електромагнитът е монтиран на вратата, метална плоча е монтирана на вратата на правилното разстояние, която е в контакт с магнита. Достъпът до помещенията се осъществява чрез въвеждане на код или използване на специален магнитен ключ.

ПЛЮСИ: лекота на работа, отваряне на вратата чрез поставяне на карта или ключодържател към четеца.

МИНУСИ: ключалката няма да изпълнява функциите си при липса на електричество.

Електромагнитна брава с карта

Основната задача на тази ключалка е да сведе до минимум вероятността неупълномощени лица да навлязат на територията на защитения обект. Вратата се отваря само със специална магнитна карта. Често се поставя в предприятия, в хотели, в бизнес центрове. Има модели, които са допълнително оборудвани със сензор за наблюдение. Картата съхранява цялата информация – около хиляда различни събития, включително неоторизирано влизане в помещенията. Ако е необходим ремонт, тази процедура е последвана от настройка на системата за управление.

ПРЕДИМСТВА: удобна работа, висока надеждност, функция за ограничаване на достъпа до конкретни обекти или помещения.

МИНУСИ: има възможност за фалшифициране на карта или прихващане на сигнал със специален скенер.

Биометрично заключване

Функционирането на биометричните брави се основава на сетивно възприятие. Водещият елемент на дизайна е устройство, което разчита пръстовите отпечатъци на хората, които имат достъп до помещенията или територията на обекта. Има възможност за отваряне на вратата със специална карта или чрез въвеждане на цифрова парола. В случай на неоторизиран достъп системата издава звуков сигнал. Ключалката може да се препрограмира.

ПРЕДИМСТВА: в ключалките няма класически отвори за ключове, така че шансовете за разбиване на този дизайн са минимални. Панелът е изработен от удароустойчиво стъкло, устойчиво на механични, термични и други видове въздействия.

МИНУСИ: единственият недостатък на съвременните биометрични брави е високата цена.

Електронни брави с безконтактни карти

Това е ново поколение електронни брави, които се използват в хотелиерството. Специална карта, ключодържател или гривна не само служи като ключ за определена врата, но също така отваря други стаи, действа като кредитна карта за плащане на услуги или покупка на стоки. Нивото на достъп се контролира от администрацията на хотела или друга институция, промените могат бързо да се правят чрез централния компютър.

ПЛЮСОВЕ: бързо отваряне на вратата в случай на авария, блокиране на ключалката при задействане на аларма, използване на няколко контролни панела, дълъг експлоатационен живот (около 20 години), висока степен на сигурност, лекота на използване за потребителите и администрирането на сградата.

МИНУСИ: висока цена, но изгодна инвестиция.

Източник

Вижте също

SecuForte® – Просто. Различно. По-сигурно.

– Иновативна технология за сигурност SecuForte® в много форми и с атрактивни повърхности;– Версията за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *