климатици

Какво е важно при избора на климатик?

Предстои Ви покупка на климатик и се чудите кой модел да изберете? Търсите най-доброто за възможно най-ниската цена?

Гледате реклами на десетки марки климатици от няколко стотин до няколко хиляди лева – всичките инвертори, работят на минусови температури, клас А++ или дори по-икономични. Но това са просто данни на „хартия“.

Кои са истински важните неща обаче, които трябва да знаете при избора на климатик?

Знаем, че цената е водещият фактор при решението на проблема „как да изберем климатик за дома или офиса“ и все пак не е излишно да си зададете следните въпроси преди да вземете крайното решение:

 • Кои климатици са подходящи за отопление и до минус колко градуса работят
 • Мога ли с 1 климатик да отоплявам / охлаждам 2 или повече помещения
 • Колко е средният живот на един климатик
 • Всички ли инверторни климатици са еднакви
 • По-евтините климатици излизат ли по-евтино наистина

Продължете да четете, защото имаме какво да Ви разкажем!

1. Как да изберем климатик за отопление – какво трябва да знаем:

Трябва ли Ви климатик за отопление до -15 градуса или за по-ниска температура?

Отговорът на този въпрос изглежда лесен на пръв поглед. Но освен региона, в който се намира обектът, който трябва да климатизирате, от значение е и изложението, на което ще се постави външното тяло.

Прост експеримент с 2 термометъра го доказва:

 • термометърът, залепен от югоизточната страна на сградата показва +18 градуса по °C (дори не е пряко огрят от слънцето)
 • докато външният датчик на мобилния термометър, поставен от северозападната страна на сградата, показва +9,7 градуса по °C (близо 10 градуса  по-малко

Но ако разликата в КПД-то на климатика при +9 и при +18 градуса не е голяма, то не така стои въпросът при -10 и 0 градуса. Тогава климатикът ще има загуба в коефициента си на полезно действие около 30% при -10 градуса в сравнение с работа при 0 градуса по °C.

Разлика в температурата от 2те страни на сградата | D&D Trade ltd.

Затова, за да изчислите правилно необходимата мощност за климатизиране на помещението, трябва да вземете предвид отдаваната такава при минимална посочена работна температура на климатика и да заложите 30% запас (посочените технически данни са на база лабораторни изпитвания и не се вземат предвид реални метеорологични условия като мъгла, дъжд и сняг).

Но има още едно нещо, което оказва съществено влияние за това как да изберем климатик за отопление при минусови температури – дяловете на външния топлообменник.

Какво ще рече това?

Икономията на климатиците (в сравнение с всички други електрически отоплителни уреди) идва от там, че те работят на принципа на пренос на енергия (т.е. консумират ток, необходим само за трансформирането на фреона от течно в газообразно състояние и обратното, и за вентилаторите). В режим на отопление външното тяло поглъща част от енергията във въздуха, за да я отдаде по-късно през вътрешното тяло. Това води до още по-ниски температури при външния топлообменник и той може да замръзне. 

Когато се случи замръзване на външното тяло, климатикът спира работа. Е, или поне евтините климатици спират работа. За да се размразят те обръщат режима на телата – вътрешното тяло минава в режим охлаждане, за да може да загрее външното тяло и да разтопи леда. Това води до бърз спад на температурата в отопляваното помещение и голяма консумация на ток след това, защото климатикът ще се върне в режим на отопление на пълна мощност, за да компенсира загубите.

По-високият клас климатици имат външни топлообменници на дялове. Това ще рече, че при замръзване климатикът спира работа само на определян дял, който минава в режим на „интелигентно обезскрежаване“. В този случай работата на климатика не спира изцяло и температурата в помещението се запазва без загуба (особено ако сте взели предвид онези 30% запас, за който споменахме малко по-горе).

2. Мога ли с 1 климатик да отоплявам / охлаждам 2 или повече помещения:

Не е невъзможно, но никак не е препоръчително. А причините за това са:

 • Почти невъзможно е в режим на отопление, защото топлият въздух е по-лек и „стои“ на тавана. Как ще го накарате да слезе под касата на вратата, за да отиде към другата стая? Никак…
 • В режим на охлаждане пък, обитателите на съседното помещение ще се радват на студени крака и потни чела, точно поради същия този физичен закон.
 • За да ползвате 1 климатик за няколко помещения ще ви трябва такъв с по-висока мощност. Климатиците с по-висока мощност имат по-нисък коефициент на трансформация и харчат повече ток.
 • Когато ползвате един климатик (особено за отопление) и той дефектира или най-малкото спре работата, за да се размразява външното тяло, спира отоплението на цялото жилище. От друга страна – ако имате няколко по-малки климатика вероятността да спрат всичките по едно и също време клони към 0. Също така – консумацията на ток е по-ниска и отдаваната мощност е по-висока на 3 броя 9ки отколкото една 24ка, например.

3. Колко е средният живот на един климатик:

Е, това зависи изцяло и на 100% от качеството на материалите, използвани за производството му. Ето няколко примера, на които да обърнете внимание:

Нискокачествената пластмаса, използвана в производството на евтините климатици, пожълтява след не повече от година – две, не търпи резки температурни промени, поради което скърца и пука силно при разширението и свиването на вътрешния топлообменник (особено неприятно в помещенията за спане). И тъй като почистване на филтрите е наложително поне веднъж в месеца, то внимавайте много да не счупите щипките на предния панел, защото тази пластмаса ще е загубила еластичността си след кратко ползване.

Медта е скъпа суровина. И съставлява по-голямата част от материала, използван в производството на един климатик. При евтините модели тръбите на топлообменниците са по-тънки и вероятността от спукване при резки температурни промени е по-голяма. Ако това се случи и климатикът ви не е в гаранция – демонтажът, ремонтът, зареждането с фреон и монтажът обратно ще ви струват не по-малко от 1/3 от цената му като нов.

Колко е животът на един евтин китайски климатик – 4-6 години. А на средния и висок клас климатици – около 10 до 15 години. Как да изберем климатик зависи от това колко време искаме да го ползваме.

4. Всички ли инверторни климатици са еднакви и по какво се различават:

Най-общо казано разликата между климатик с инверторен компресор и такъв с конвенционален е в това, че инверторът може да работи на различни обороти, а конвенционалният работи само на принципа старт-стоп и на пълна мощност. Ето пример:

Конвенционален климатик:Инверторен климатик:
Достигната температура = 25 °CДостигната температура = 25 °C
–        Компресорът се изключва–        Компресорът намалява оборотите си, но не спира
Температурата пада = 24 °CТемпературата пада = 24 °C
–        Компресорът се включва на пълна мощност–        Компресорът плавно увеличава оборотите си
Консумира повече електро енергия, защото амперажът (големината на тока), необходим за рестартирането му от нулата е 3 пъти повече! 

Аха, това е ясно! Но как да изберем климатик според вида на инвертора?

Сметките ни за ток не се изчерпват с формулата P=U.I, където Р е мощността (това което плащаме), U е напрежението от 220 волта, а I e големината на тока в ампери (имайки предвид горе описания случай няколко хиляди рестартирания от нулата на конвенционалния климатик на месец водят до 3 пъти по-големи сметки за ток в сравнение с инверторния).

Електрическата енергия има и друг параметър – синусоида на тока. Повечето модели на климатици Fuji ElectricPanasonicDaikin и Mitsubishi Electric имат сложен софтуер, който контролира синусоидалната форма на тока така, че да кореспондира с тази на напрежението в целия диапазон на работа на компресора. Благодарение на този метод на управление 98% от консумираната мощност се използва ефективно, а това води до допълнителни 30% по-ниски сметки за ток в сравнение с обикновен инвертор.

Еднакви ли са всички инверторни климатици? Ами не са! Как да изберем климатик с подходящия инвертор – свържете се с нас за безплатна консултация!

5. По-евтините климатици излизат ли по-евтино наистина:

Преди да стигнете до същината на въпроса „как да изберем климатик според цената“ трябва да си отговорите на следното – за какво ви трябва този климатик и колко време възнамерявате да го ползвате?

Ако целта е краткосрочна – давайте, купете най-евтиното на пазара.

Но ако възнамерявате да го използвате вкъщи имайте предвид, че инвестицията в по-скъп климатик се възвръща многократно.

Да направим една проста сметка в дългосрочен план за това как да изберем климатик според цената:

Да предположим, че ще климатизирате цялото си жилище и ви трябват 3 броя климатици, които купувате на изплащане за срок от 5 г. без лихва (колкото е средният живот на един евтин климатик). Сметката излиза така:

3 бр. обикновен инвертор х 600 лв. = 1800 лв.3 бр. инвертор с pam* х 1200 лв. = 3600 лв.
3 бр. монтаж = 510 лв.3 бр. монтаж = 510 лв.
  
60 м. х 150 лв. сметка за ток = 9000 лв. **60 м. х 100 лв. сметка за ток = 6000 лв. **
  
Общо след 5 г. = 11 310 лв.Общо след 5 г. = 10 110 лв.
Реинвестиция в нови климатици след 60 м.: 1800 лв. + 510 лв. за монтажиРеинвестиция в нови климатици след 60 м.: 0 лв. (тези климатици имат средна продължителност на живот 10+ г.)
Общо след 10 г. = 22 620 лв.Общо след 10 г. = 16 110 лв.

ЗАБЕЛЕЖКА: Дори да не реинвестирате в нови климатици след 5 г. сметката показва, че в дългосрочен план по-скъпите климатици излизат по-евтино.

*pulse amplitude modulation – вградено управление, което контролира синусоидалната форма на тока така, че да кореспондира с тази на напрежението в целия диапазон на работа на компресора. Благодарение на това 98% от консумираната мощност се използва ефективно и води до допълнителни 30% по-ниски сметки за ток в сравнение с обикновен инвертор.

**изчислено средно на година при 100% работа на климатиците

Какво излиза в заключение на всичко това?

Как да изберем климатик не е чак такава „мисия невъзможна“, когато знаем какво е важно да гледаме.

На българския пазар се предлагат повече от 500 модела климатици!

Кой е най-добрият според вашите нужди? Знаехте ли за съществуването на PAM инверторите, а за топлообменниците с няколко дяла? А че съществуват климатици със сензори за зонално разпределение, които откриват автоматично топлите и студените места в помещенията, слънчевите лъчи, присъствието на хора и домашни любимци и регулират температурата и скоростта на вентилаторите автоматично с цел още по-големи икономии на електричество?

Всички тези „екстри“ биха ви спестили стотици левове в сметки за ток и макар по-високата първоначална цена, то гарантирано ще ви струват по-евтино в дългосрочен план.

Може би има още много неща, които не знаете за климатиците. А не е и нужно!

Защото ние предлагаме 100% Безплатен Оглед преди Покупка на Климатик:

 • ще получите наистина професионална консултация
 • ще ви спестим десетки часове в проучване на марки и модели
 • ще ви спестим вероятността да направите грешния избор
 • без обвързване с покупка

Източник

Вижте също

Инверторен климатик

Разликите между инверторен и обикновен климатик

Как работи компресора при инверторните и обикновенните климатици? Една от най-съществените разлики при обикновените и инверторните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *