Как сами да остъклим качествено балкона си?

Стана вече правило, последният етап от ремонта на апартамента да е остъкляване на балкона. Предимствата на остъкляването на балкона са очевидни: имате допълнителна стая, която може да се използва като офис или да се организира като цветна оранжерия. Освен това апартаментът ще изглежда по-добре от естетическа гледна точка, остъкляването подобрява звукоизолацията и спомага да се запази топлината. Но преди да пристъпите към  работа, трябва да разберете кога е най-добре да остъклите балкона и каква конструкция да изберете.

Как да направите остъкляването? Какво трябва да знаете за видовете конструкции на балконските рамки?

Остъкляването на балкона се извършва по един от двата варианта: “студен” и “топъл”. В първия случай задачата е да се защити балкона от дъжд, сняг и вятър. “Топлото” остъкляване защитава също от шума на улицата, от студа и от горещите слънчеви лъчи.

В зависимост от материала, от който е направен профилът, рамките са: дървени, алуминиеви и пластмасови.

По-рядко се използват витринни конструкции. Заедно с предимствата му (висока пропускливост на светлината и оригиналност на външния вид) подобно остъкляване има и недостатъци: високи разходи, нестабилност при силни натоварвания на вятъра. Освен това масивните стъклени стени зле предпазват балкона от температурни промени, тъй като основата на конструкцията им е моностъкло.

Класификация на рамки за стъклопакети

Ще изброим видовете материали за остъкляване на балкона, предимствата и недостатъците на всеки вариант.

Рамки от дърво: отличават се с естетика и екологичност. Съвременните продукти представляват конструкции от многослойно лепено дърво от различни видове, като влакната на съседните слоеве са насочени противоположно едни към други, така че рамката да не се деформира поради промени в температурата и влажността. Дървесината е защитена със специална импрегнация, което осигурява дълговечност на рамката. Остъкляването се извършва с помощта на двоен стъклопакет. Недостатък е високата цена.

Рамки с алуминиеви профили. Металът, от който са изработени тези рамки, не е склонен към корозия, притежава здравина и естетичност. Недостатък е високата термична проводимост на материала, поради което те по-често се използват за “студено” остъкляване (с монолитна облицовка).

Металопластмасовите рамки за балкон се изготвят многокамерни: във всеки профил има няколко термопрекъсвания. Поради това профилите имат добри топлоизолационни характеристики. Здравината на конструкцията се дължи на металната вложка, разположена в средата на профилите. Цветът на рамките обикновено е бял, но може да бъде ламиниран с PVC филм “дървен фурнир” или друг цвят.

Според отварянето на крилата балконските рамки могат да бъдат:  плъзгащи и отваряеми;
с двуплоскостно отваряне, отваряне люлка.

За да се осигури най-добро естествено осветление в апартамента, монтирайте остъкляване по цялата височина на балкона – от долната плоча до тавана, т. нар. “френски прозорци”.

Съвет: За балконско остъкляване е най-добре да се избере конструкция с отделена централна част без разделител. Плъзгащите се крила могат да откажат да се движат при наличие на сняг и лед.

Класификация на стъклопакетите за остъкляване на балкони

Качественото остъкляване на балкони включва монтаж на рамки със стъклопакет.
Микроклиматът в стаята до голяма степен зависи от избора на стъклопакета. Според броя на слоевете те се разделят на: еднокамерен, двукамерен и трикамерен.

Повече за конструкцията на стъклопакета.

Еднокамерният стъклопакет се състои от две стъкла, между които има камера, пълна с въздух или инертен газ. Съответно двукамерният стъклен пакет събира трите си стъкла, между които има две камери и т.н.

За производството на стъклопакети се използва стъкло с дебелина най-малко 3 мм. Външното стъкло, като правило е 4 мм. Параметрите на стъклопакетите са обозначени с набор от цифри, например: 4-10-3-16-4, където първата, третата и петата цифри означават дебелината на стъклата, а втората и четвъртата са разстоянието между тях (дебелината на камерата).

От дебелината на стъклопакета зависят енергоспестяващите характеристики на цялото остъкляване. Това от своя страна определя температурата, при която се образува конденз върху стъклото.

Стъклопакетите се изготвят с различни характеристики, както и пълненето на камерата е с различен инертен газ (обикновено аргон, в някои случаи ксенон или криптон).

Видове стъкла за стъклопакетислънцезащитни, удароустойчиви “Triplex”, тонирани, енергоспестяващи, огледални, звукоизолационни, цветни, ламинирани.
Съвет: За балкони е по-добре да изберете еднокамерни стъклопакети (поради по-малко им тегло), но запълнени с инертен газ.

Определяне на размерите на остъкляването
Преди да поръчате рамката, трябва да знаете как да снемете размерите на балкона. В този случай е необходимо да имате предвид следното.

1. Преди да снемете размерите, е необходимо да демонтирате старата рамка или частично да освободите измервателните зони от всички материали и крепежни елементи.
2. Отворът, в който се планира да се монтира балконна рамка, обикновено е с неправилна геометрична форма. Възможно е да има значителни отклонения от хоризонталната и вертикалната страна на съответните страни. В тази връзка е необходимо да се правят измервания на три или четири места при определяне на височината и също така при определяне на широчината на отвора. Крайният размер на рамката се избира въз основа на най-ниските получени стойности.
3. За да монтирате рамката в отвора, от всеки ръб на рамката се изисква да се отпусне от 20-30 мм, за да се изолира остъклението. Необходимо е да се вземе предвид монтирането на перваза на прозореца и на допълнителния профил.
4. Преди да определите размера на остъкляването, трябва да прецените състоянието на парапета. Ако е необходимо, трябва да се укрепи.

Технология на остъкляване на балкони

След като рамката за балкони е произведена и доставена на мястото за монтаж, трябва да сте сигурни, че сте си осигурите необходимите инструменти за остъкляването на балкона. За работа се нуждаете от следното: нивелир, ролетка, чук, електрическа бормашина, перфоратор, отвертка.
В случай, че остъкляването започва с укрепването на парапета, ще ви е необходима и заваръчна машина.

Нов парапет за остъкляване на балкони

Редът за остъкляване на балкона е следният:

1. Укрепва се основата за бъдещата балконна рамка чрез заваряване на метална рамка или зидария от тухли или газобетон.
2.  С ръба на макетен нож или длето много внимателно се отстраняват уплътнителите или стъклодържателите. Изваждат се стъклопакетите. Без тях е по-лесно да монтирате рамката на място и да пробивате отвори за анкерите или винтовете от вътрешната страна на профила.
3. Предната рамка на балконското остъкление се поставя на основата и временно се фиксира с дървени клинове от всички страни. Между основата и рамката поставете шумоизолиращо уплътнение. Нивелирайте рамката по вертикала и хоризонтала. Използвайте нивелира, за да проверите всички равнини от различни страни, за да избегнете отклонения и изкривявания.
4. Прикрепете предната рамка към основата (към парапета) и към горната плоча с винтове. В случай, че рамката е монтирана на носещата конструкция, ще са необходими допълнителни крепежни елементи – планки. Разстоянието между крепежните елементи е 0,5 м.
5. Премахнете временните фиксатори – дървените клинове.
6.  Запълнете с монтажната пяна кухините около периметъра на рамката.
7. Монтирайте  стъклопакетите и уплътненията на място. Стъклопакетите в отваряемите рамки се заклинват по диагонал със специални ъглови подложки,  за да се избегне провисването им. Затворете крилата на прозорците Те не трябва да се отварят, докато пяната не се втвърди напълно.
8. По същия начин инсталирайте страничните рамки и ги свържете към предната рамка с ъглов профил. Между стената и рамката поставете шумоизолиращи уплътнения. Обшивките затварят пролуките между стената и профила на рамката.
9. Извършете монтажа на горната козирка и водобранен профил в долната част. Техният ъгъл на наклон трябва да осигури отстраняването на дъждовната вода.
10. От вътрешната страна монтирайте и подпрозоречната дъска.

Фиксираме рамката към стената от вътрешната страна на профила

Фиксираме рамката на горната балконска плоча

След това можете да продължите към вътрешната декорация на балкона. Важно е да запомните, че за тази цел не се допуска използването на горими материали.

Монтиране на горната козирка

Балконното остъкляване по отношение на закона

Преди да започнете остъкляването, трябва да имате предвид следното:

Не е необходимо разрешително за строеж за остъкляване на балкона ви.
В случай, че балконите в сградата не са били предварително остъклени, всяка промяна във външния вид на сградата е преустройство и трябва да се запази естетичния вид на сградата.
Ако къщата е архитектурен паметник, остъкляването на балкона е забранено със закон, а за нарушение на това изискване се налага глоба.
Стъклената конструкция създава допълнително натоварване върху балконската плоча. В тази връзка може да е необходим архитектурен план.
Профилът, изработен от пластмаса, трябва да отговаря на нормите за пожарна и санитарна безопасност.

Източник

Вижте също

Уиндоу Гард – еволюцията за защита на стъкла, дограми и строителни повърхности

Уиндоу Гард е най-ефективният и лесен начин за временно предпазване на различни повърхности, които не абсорбират …