Лепило за пароизолационни ленти – Soudal Vapourseal

Монтажът на бариери против влагата и изпаряването не е нова идея, но тя добива по-голямо значение през последното десетилетие след приетите от Европейският съвет директиви указващи максималните прагове за загуба на енергия на новите сгради, което води до по-високи и строги изисквания към изолацията на сградите и основно към местата където загубата на топлина и енергия е най-голяма – вратите и прозорците. Въздушните струи, които възникват, когато херметизацията и изолацията не са добри понижават ефективността на изолационните материали и са причина за директна загуба на топлина. В крайна сметка ако тези въздушни струи и потоци не се спрат причиняват мухъл и плесен в помещенията.  Най-разпространените продукти, които се използват от строителите за херметизацията на помещенията са профили и материали от РЕ (полиетилен) и ALU (алуминий), за да направят бариерите против изпаренията още ефективни. Най-големият проблем тук се явява силата и устойчивостта на залепване на материалите, особено на PE и именно поради това Soudal разработва Vapourseal.

Soudal
Soudal

Vapourseal  е еднокомпонентно, готово за употреба пластико-еластично лепило на основата на акрилна дисперсия за постигане на въздухо- и паронепропускливи връзки с всички видове паронепропускливи мембрани. Основното му приложение е  залепването на ръбовете на паронепропускливите ленти или други видове мембрани към зидарията или други обичайни строителни материали. Vapourseal може да бъде използвано за паронепропускливо залепване и между други „трудни„ материали като мултиплексни и прозоречни рамки в пасивни къщи.

Vapourseal притежава много добра сила на залепване върху дори леко влажни повърхности, остава постоянно еластичност, което е гаранция за дълготрайност на създадената връзка на залепване и е устойчиво на провисване. Лепилото е безвредно при употреба, тъй като не съдържа разтворители и изоцианиди, както и пластификатори. Vapourseal e UV – устойчив. Гаранция за неговите качества са това, че то отговаря на изискванията на EN13829, DIN4108-7 и NBN ( най-високите продуктови стандарти в Белгия).

За Soudal

Soudal е най-големият независим европейски производител на уплътнителилепила и полиуретанови пени за професионални и хоби потребители. Групата притежава 20 завода на 4 континента и има над 3000 служители. Soudal е 100% белгийска семейна компания, ръководена от своя основател г-н Вик Сверц, който я превръща в международен играч и експерт в строителните химически продукти.

Източник

Вижте също

Уиндоу Гард – еволюцията за защита на стъкла, дограми и строителни повърхности

Уиндоу Гард е най-ефективният и лесен начин за временно предпазване на различни повърхности, които не абсорбират …