Най-високата жилищна сграда в Германия

Центърът на Франкфурт на Майн ще се сдобие с ново многоетажно сдание, което може да се окаже и най-високият жилищен комплекс в Германия. Отличителна черта на постройката, освен концептуалната форма, е панорамното остъкляване.

grand tower frankfurt
grand tower frankfurt

“Голямата кула” ще побере 400 жилищни апартамента, а два търговски центъра ще бъдат разположени на по-ниските етажи. Създаден от германското архитектурно бюро “Magnus Kaminiarz & Cie”, небостъргачът ще бъде висок 172 метра и ще се разположи върху 44 хиляди м², а остъкляването ще е около 10 000 м².

Фасадата ще бъде очертана от неправилни форми, визуално очертаващи границите на апартаментите. Остъкляването на фасади, съчетано с неравните обтекаеми линии ще превърне постройката в една необичайна архитектурна украса на града.

Екологичност и енергоспестяване

Остъкляването ще използва енергийно ефективни прозорци в апартаментите, което ще пести от енергията на сградата. Енергоспестяващите стъкла ще осигуряват голямо количество дневна светлина на обитателите.

Към панорамните прозорци в апартаментите ще има и тераси с неправилна форма, които ще бъдат връхна точка на визуалната концепция на сградата. Те ще спомагат за ползотворна почивка и любуване на градските пейзажи. Формата на балконите в комбинация с интелигентните стъкла ще защитава помещенията от интензивните UV-лъчи.

Идеята на архитектите предполага всички жилищни пространства да са отворени за взаимодействие с околната среда, а помещенията, изискващи уединеност, като тоалетни, бани и дневни са позиционирани в центъра, изграден около въображаемата ос на постройката. Първоначалният архитектурен план позволява да се осигури необходимото лично пространство, съчетано с откритостта към слънчева и дневна светлина.

Върху покрива на небостъргача ще бъде разположен парк, което ще направи сградата още по-екологична. Обитатели и гости ще могат да отпочиват и да се наслаждават максимално на откритите пространства. Строителството се планира да завърши до средата на 2019 г.

grand tower frankfurt

Използването на големи площи за остъкляване е отличителна особеност на модерните архитектурни проекти. Архитектите и дизайнерите са готови не само да реализират необичайни творчески концепции в своите творения, но и да направят сградата приятна за околната среда. Контролът на потреблението на енергия чрез използването на съвременни прозорци, както и големият брой зелени площи е една нова тенденция, която намира подкрепа сред инвеститорите на пазара.

grand tower frankfurt

Източник

Вижте също

Строеж на къща: Какво ви очаква

Строителството на къща е едно от най-големите предизвикателства за всяко семейство. Обикновено се прави само …