Насоки при избор на климатик за дома

Ако приемем, че сте горд собственик на ново жилище, то е време да помислите за отоплението за зимата, както и за прохлада през летните месеци. Не е лишено от логика, когато избирате климатик, да се свържете с представител на фирма, или да посетите магазин за климатици, и да разгледате предлаганите параметри, цени и други.

Представяме ви инструкция за това, как да изберете климатик за жилището си…


При избора на климатик трябва да се вземе предвид неговата функционалност, площта на помещението, където ще бъде инсталиран, мощността на устройството, нивото на консумация на енергия и др.

Видове климатици

Климатиците са няколко вида:
1 климатици с едно тяло. Такива климатици са с малки размери, така че е удобно да ги държите и премествате из малък апартамент, да ги занесете в селската къща, не се нуждаят от специална инсталация. От минусите – такива устройства обикновено са доста шумни.
2 сплит системи. Климатиците се състоят от два блока – вътрешен и външен. Най-често се поставят в офиси, но са подходящи и за домашна употреба. Необходим е професионалист за инсталиране на климатик. Недостатъкът на такива модели е, че ще трябва да бъдат демонтирани при движение, но охлаждат въздуха по-ефективно от подовите модели.
3 инверторни климатици Те се считат за най-модерните, за разлика от сплит системите, работят постоянно и не се изключват, което им позволява да поддържат комфортна температура на въздуха в помещението без резки промени.

Мощност и размер на стаята

Мощността на климатика (измерва се в BTU, British Thermal Unit – британски топлинни единици) трябва да бъде избрана според площта на помещението. По правило размерът на стаята трябва да бъде с 20% по-малък от площта, посочена в инструкциите. Също така, когато избирате, можете да вземете предвид капацитета на охлаждане.

По цена

За стая с площ не повече от 20 квадратни метра можете да закупите евтин сплит климатик или подов моноблок за около 1000 лева.  В същото време те ще имат режим на охлаждане, отопление, изсушаване на помещението и т.н. По-скъпите модели ще струват две хиляди  или повече. За стая с площ от 20 до 30 квадратни метра можете да закупите климатик за около 800 – 1200 лева,  въпреки че има по-евтини модели. За големи стаи (от 40 кв.м.) най-евтиният климатик ще струва около 2000,  цената на най-скъпия може да достигне до 10 и повече хиляди левове.

Производител на климатици

Вътрешният пазар е представен основно от китайски и японски производители на климатици. Доста е трудно да се срещнат европейски модели и те се различават по цена. При избора на климатична система човек трябва да се ръководи не само от нейните характеристики, но и от производителя – тя трябва да бъде изпитана във времето и авторитетна. По правило в големите фабрики има контрол на качеството. Не трябва да купувате климатици от фирми, които току-що се появиха на пазара, защото техните продукти могат бързо да се развалят.
По качество на изработка


Важен фактор при избора на климатик е качеството на материалите и сглобяването на модела. Ако купувате устройство онлайн, трябва да проучите отзивите на клиентите, но все пак е по-добре да отидете в магазина и да го видите и проверите лично. Предният капак не трябва да е твърде тънък и крехък, цветът на висококачествен климатик ще бъде снежнобял, без намек за жълтеникавост. В магазина можете да поискате от продавача да премахне филтъра, за да погледне топлообменника – той трябва да е без вдлъбнатини и други повреди. В евтин и не много качествен модел венчелистчетата му обикновено са много тънки.

Външен вид и дизайн на тялото

Традиционно тялото е бяло, но през последните години се появиха и друг цвят климатици. Естествено, функционалността, визията, са различни, затова можете да изберете такъв, който да отговаря на Вашите критерии.

Е, представихме Ви статия, на тема  как да изберем климатик, и се надяваме, че ще Ви бъде полезна.

Източник

Вижте също

Инверторен климатик

Разликите между инверторен и обикновен климатик

Как работи компресора при инверторните и обикновенните климатици? Една от най-съществените разлики при обикновените и инверторните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *