Отличените в „Сграда на годината 2021“, изпълнени със системи Schüco

Както всяка година, в края на изминалата 2021 бяха връчени наградите на най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България – Националния конкурс „Сграда на годината“. Отново във водещите категории се съревноваваха впечатляващи сгради, изпълнени със системите Schüco.

Победител в категорията „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение – сгради образование и култура“ е училище “Дени Дидрò” в гр. Банкя. Сградата е изцяло съобразена със съвременните изисквания за енергийна ефективност. При изграждането ѝ са използвани само естествени материали, издържана е в естествен архитектурен стил. Проектът е на архитектурно студио Платиканова и партньори ООД. За училище “Дени Дидрò” e избрана и вложена алуминиева система за прозорци Schüco AWS 70.HI. С отлични стойности на топлоизолация и елегантен дизайн, Schüco AWS 70.HI отговаря на най-високите енергийни и архитектурни изисквания с възможно най-голяма оптическа свобода. Фасадната система е Schüco FWS 50, а системата за врати с повдигане и плъзгане е Schüco ASS 70.HI. Благодарение на изключителния професионализъм в изработката и монтажа на алуминиевите системи от фирма Алу Инженеринг ООД, училището се превръща в притегателно място за много деца.

Schüco

В същата категория, но „Сгради здравеопазване“ беше отличена сградата МБАЛ “Сърце и мозък” в гр. Бургас. Тя е високотехнологично лечебно заведение, насочено към лечение на широк спектър от социално значими заболявания. Имплементирана е 5-камерна пластмасова прозоречна система с външна алуминиева капачка – Schüco CT 70 Top Alu. Фирмата изпълнител на системите Schüco е Милкана ООД – компания с дългогодишен опит и доказан професионализъм в изпълнението на знакови обекти.

Schüco

Специална награда в категорията „Офис и корпоративни сгради” беше връчена на Парк Лейн Офис център, гр. София. Проектът е дело на Архитектурно студио Планинг – арх. Илиян Илиев. Фасадата на сградата е окачена фасада Schüco FWS 50, съгласно най-високите изисквания за енергийна ефективност на профили, стъклопакети и шумоизолация. Плътните вертикални декоративни елементи в бронзов цвят допринасят за подобряването на цялостния енергиен модел и създават отличителна визия, наподобяваща баркод. Отваряемите прозорци от системата Schüco AWS 114 Klapp Fenster осигуряват естествена вентилация в цялата сграда. Фирмата изпълнител на фасадните и прозоречните конструкции е Крупал ЕООД.

Schüco

В категорията „Хотели и ваканционни комплекси” двете сгради, които получиха награда, са изпълнени със системи Schüco.

Победител беше Вива Маре Бийч Хотел, гр. Созопол. Проектът е на Архитектурно студио А и А Архитекти ООД. Вива Маре Бийч Хотел е естественото допълнение в развитието на уникалното Ваканционно селище Санта Марина. Изцяло в унисон със зелената идея, която представлява Ваканционно селище Санта Марина, архитектурата на хотела умело се вписва в парковата среда. Прозоречната алуминиева система Schüco AW CT 72, използвана в хотела, представлява иновативната система с балансираното съотношение между изчистени форми, големина на профила и U-стойност за топлопреминаване. В системата е имплементиран надежден и износоустойчив обков Schüco CoreTec, който е разработен специално за Schüco AW CT 72. Визията на системата и обкова се допълва с добре познатия дизайн на дръжката Schüco. Високоенергийният стъклопакет със специално покритие, отразяващо силните слънчеви лъчи в комбинацията от профилна система AW CT 72 и обков Schüco CoreTec, постигат целогодишно оптимална енергийна ефективност и комфорт в сградата. Изпълнители на системите са фирма Милкана ООД и Алумина Елит 2003 ЕООД.

Schüco

Специалната награда в тази категория бе връчена на Хотел Китчън 59, гр.София. Концепцията е хотелът да е тематичен, с естетика, свързана с кулинарното изкуство и култура. Основното му предназначение е да осигури подслон на студентите на кулинарната академия, като в същото време предлага услуги за гости и като градски хотел. Плътните части  на фасадите са решени с вентилируема фасадна облицовка с финишни покрития – керамична облицовка и композитна алуминиева облицовка. Остъкляванията на фасадата са предвидени от окачена фасада – вертикално остъкляване: колонно гредова окачена фасада с двукамерен стъклопакет. Отваряемите части са от алуминиева прозоречна система Schüco AWS 75 BS.HI със скрито крило, входни врати ADS 70 HD.HI, като за многофункционалната зала на 8-ми етаж е предвидено цялостно отваряне на фасадата със сгъваеми витрини (тип „хармоника“ чрез системата Schüco ASS 70 FD. Проектът е на Архитектурно бюро ЛП АРХ ООД, а фирмата изпълнител на профилните конструкции е Чех пласт ООД.

Schüco

Победител в категорията „Логистични сгради“ е Логистичен център Орбико, CTPark Sofia East. Сградата предлага първокласна офис среда, оборудвана със съвременни системи за изкуствено осветление, отопление, климатизация и контрол над естествената светлина. За всяко пространство са предвидени отваряеми прозорци за естествена вентилация в преходните сезони от системата Schüco AWS 70.HI. Използваният стъклопакет за фасадата Schüco FWS 50 осигурява висока степен на енергийна ефективност и изолация от шума на минаващите наблизо товарни автомобили. Проектът е дело на Архитектурно бюро Иво Петров Архитекти, а фирмата изпълнител на фасадните и прозоречни конструкции е Дивес Инженеринг ООД.

Schüco
Schüco

Вкатегорията „Сгради с елементи на “зелена” архитектура и иновации“ отличени бяха отново две сгради, които са изпълнени с алуминиеви системи Schüco.

Безапелационен победител в категорията е Парк Лейн Офис център.

Специална награда получи Болкан Бизнес Център, гр.София. Сградата е сертифицирана с LEED Platinum версия 4, което я прави притежател на най-взискателния и престижен сертификат за устойчиво строителство. Фасадата е решена с окачена стъклена фасадна система Schüco FWS 50, а прозоречната система е Schüco Sonder Klapp Fenster. Проектът е дело на Архитектурно бюро Планинг ЕООД, а изпълнител на системите Schüco е фирма Комфорт Партнерс ООД.

Алукьонигщал е лицензиран вносител на висококачествени профилни системи от алуминий, стомана и пластмаса за остъкляване на прозорци, врати, фасадни и покривни конструкции. Повече от 60 години компанията е партньор с Schüco – световния лидер на пазара на алуминиеви и пластмасови профилни системи. Вече 26 години Алукьонигщал е на българския пазар и наред с търговската си дейност, предлага софтуер, технически консултации и обучение на всеки един етап: от фазата на планиране до финализиране на проекта.

За повече информация – Алукьонигщал.
Източник

Вижте също

Единични и двойни шумоизолирани офис преградни стени

Помещенията в офис сградите трябва да бъдат съобразени както с дейностите, така и с нуждите …