Пергола

Перголите – преобразената асма или модерен архитектурен елемент

Лесно е да увеличиш полезното пространство в дома си, като добавиш една изящна дървена пергола в двора или прикрепиш ефектна конструкция към сградата и така я освежиш и направиш забележима. Перголата е отлично архитектурно решение както за изтънчения вкус на собственик на къща с двор, така и за амбициозния ресторантьор. У нас това понятие се свързва най-често с архитектурни елементи беседка, арка, навес или ажурна конструкция, с покрив от зелени увивни растения и цветя. Съвременният облик на перголата надхвърля представите ни за лека дървена конструкция тип беседка, окичена със зеленина. Познатият ни от миналото парков елемент днес е модерна конструкция от дърво или метал с различна форма и обособява част от двора на фамилната къща и оформя красив градински декор с изящен параван срещу слънцето или долепена към сградата, играе ролята на защитен навес, умело вплетен в архитектурата й. Перголата най-често е покрита с тента от плат или PVC материал и се управлява автоматично с мотор.

Поставена в градината, перголата дава прохлада и сянка, и би могла да бъде вашият кът за отдих. Оформен с подходяща мебелировка и зеленина в него, ще може да да се откъснете от ежедневните грижи и любопитните погледи. Ако изградите дървена стена (трейаж) към нея, бихте могли да си напарвите „градинска стая”, която да превърнете в лятна кухня с барбекю и да каните гости на открито. Поставена като навес над верандата на къщата, окичена с увивни растения и саксии, тя се превръща в прохладното място за утринното кафе или следобедната дрямка. Лято е и ни се иска да се пренесем край морето, а там също би могло да изпиете студена напитка в уютна пергола покрита с балдахин, както и да усетите нейната естествена сянка край басейна или в някой ресторант.

Многообразието от приложения на перголата й носи популярност не само като архитектурен елемент за къщи, басейни или ресторантаи. Повечето настоящи перголи наподобяват навес, изработен от дърво или метал, покрит с тента, снабдена с автоматика за задвижване и сензори за слънце, дъжд или вятър за защита при различни атмосферни условия. Подобен архитектурен елемент, макар и с различни имена, все по-често се търси у нас при оформяне на големи тераси на жилищни сгради, заведения или търговски обекти. Не случайно производители и търговци на слънцезащитни продукти наричат самите тенти или сенници тип „Пергола”.

Наследство от градинарите

Всъщност не само ние българите не разграничаваме понятия като пергола, беседка, навес или конструкция с тента. В различните страни самата дума „пергола” се произнася различно. Произходът й е от латинското pergola, което значи „навес” или „пристройка”. С нея градинарите от Средиземноморието обозначавали конструкция от няколко колони, най-често от дърво, върху която поставяли лозниците си. Това не ви ли напомня и за асмата с ароматно грозде пред старата българска къща, под чиято сянка години наред нашите баби и дядовци са посрещали деца и внуци.

Обръщайки поглед към настоящето виждаме навеса над верандата или беседката в двора, които отново внасят тази романтика и уют.

Архитектурен елемент с всички правила за проектиране

Перголата е част от ландшафтната архитектура и водещи при избора й са естетиката, качеството на материалите и начина на изпълнение. Тя се проектира и изгражда като се спазват нормите за строителство на този тип архитектурни елементи, със задължителните за тях документи – проект и разрешително. Препоръчително е да спазвате процедурите, ако не искате „добри” съседи да подадат сигнал срещу вас, което ще ви отнеме допълнително време за узаконяване на съответната конструкция.

Над покривната плоскост от 45 градуса, проведена съгласно изискването на чл. 75, ал. 2, се допускат издатини, като капандури, корнизи, перголи и други архитектурни елементи с височина най-много до 0,7 м, гласи Наредба №7, която определя правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Размерите на тези елементи за вилни сгради не се ограничават, но се доказват и осигуряват с конструктивния проект.Според същата разпоредба, разрешение не се изисква за поставяне единствено на леки слънцезащитни устройства на прозорците, балконите, лоджиите и терасите.

Цената на всяка конструкция зависи най-вече от материалите и ефекта, който искате да постигнете – красив покрив за верандата от дърво или алуминий, или практичен навес, върху който да поставите тента за слънцезащита.

Конструкции

Дървените перголи са градински конструкции с богати възможности за проектантски решения за екстериорен дизайн. За красива и практична конструкция от дърво са нужни носещи колони и греди. В класическият вариант за основа на перголата се използва камък, тухли или дърво. Покривната част се формира от широки дъски, които се поставят под определен ъгъл, ориентирани от изток на запад. В този случай сутрешното слънце преминава през гредите, през деня наклонът прави сянка, а вечер слънчевите лъчи галят от запад. За предпазване от слънцето могат да се монтират тенти от текстил, PVC или друг импрегниран материал, а за защита от дъжд да се постави покрив от поликарбонат.

Перголите биха могли да имат най-различен вид – от обикновена постройка от плоски дървени греди конструкция със солидни колони от дялан камък, върху които се опират тежки фрезовани дъбови ламели. В съчетание с трейажи може да се оформи „зелена стена” в двора, като ефектен декор край басейна или барбекюто. На практика перголите се поставят навсякъде в градината, по пътеката или край къщата, като се проектират в различни форми – закръглени, ветриообразни или п-образни. Тип „арка” са предпочитани за паркови алеи и пътеки.

В зависимост от наклона се разграничават прави и наклонени перголи. Първите са по-стабилни и позволяват покриване на по-голяма площ. Наклонените обикновено се монтират към съществуващи сгради и са практично и изискано решене за еркери и тераси.

Не на последно място стои издръжливостта и дълголетието на носещата конструкция, определящ за които е нейният монтаж.

Материали

Само добре изсушеният дървен материал е подходящ за направата на пергола, защото пресните греди и летви се напукват и измятат, предупреждават специалисти. За предпазване от ръжда металните части може да се боядиса с цвят по избор, а дървените елементи се импрегнират или лакират, така че да хармонират с архитектурните елементи, декоративните растения или дворната композиция.

За носещи колони и греди от дърво се използва най-често иглолистна дървесина, защото съдържанието на вода в нея не надвишава 20%.

Друг предпочитан материал за изграждане на перголи навеси или беседки са леките ефирни конструкции от ковано желязо. За защитата на метала от външни атмосферни влияния разбира се са необходими грижи.

Перголите с тенти са практичен начин за оформяне на балконски тераси на жилища, заведения или други обекти. Те се изработват от различни материали, а задвижването им може да бъде ръчно или с ел. механизми.

Предимствата на алуминиевата конструкция

Алуминиевата пергола е най-здравата конструкция със сенник, която едновременно покрива и издържа на сняг, дъжд и вятър. Това поне твърдят повечето производители на тези архитектурни елементи. Конструкцията е направена от алуминиеви профили и свързващи елементи от неръждаема стомана. Поставената отгоре тента от PVC или друг плат, би могла да се отваря поетапно с електромотор и така пространството под перголата се вентилира. В затворено положение тя се превръща в стабилен алуминиев покрив с подходящия сенник, а с поставянето на прозрачни ветрозащитни платна между колоните се осигурява допълнителна защита.

Ширината на този тип елементи обикновено е от 1 до 15 метра, а издадеността от 1 до 6 метра.

Асма -конструкция за лози

Перголата тип асма, типична за повечето селски къщи, днес има различни визуални превъплъщения – естествен декор от рози на входа, „зелен” коридор, оформящ алеите към жилището и пътеките в парка, или удобен навес над жилищна тераса.

Когато целта ви е да изградите истинска конструкция за лози, трябва да обърнете внимание главно на разпложението на самите растения. Конструкцията представлява фундамент, върху който се захващат носещи колони и отгоре се монтира гъста здрава решетка, основа за лозите. Горната част, където се разполагат плодовете, най-често е хоризонтална, но може да бъде и оформена тунелообразно, ако целта е по-специален ефект. Височината на скелето обикновено е от 2,20 до 2,50 м.

Носещите стълбове се изправят по реда на лозите от двете страни на алеята на разстояние 2-4 метра, според якостта им. Носещите колони могат да бъдат метални профили с различна форма (г-образни, п-образни, квадратни или кръгли), както и дървените греди със сечение от 10/10 см до 20/20 см. Мрежата от метални пръчки или дървени летви, която се монтира отгоре, се изработва отделно и се съединява с болтове към конструкцията или се заварява. За по-дребните и крехки растения са достатъчни дъски с ширина от 3 до 5 см или метални пръчки до 6-8 мм дебелина.

Дизайнът на конструкцията е решаващ както за цената, така и за крайния декоративен ефект. Металните конструкции са по-здрави и по-евтини, но пък дървените са по-красиви. За пергола от ковано желязо, наподобяваща дантела с фрезовани дървени профили, трябва да сте готови да платите в пъти по-висока цена. Колкото по-елементарни като дизайн са перголите, толкова по-лесно се изработват и съответно са по-евтини.

Тип „Навес”

Прикрепени като навес към къщата или жилищната тераса, перголите могат да са не само практичен архитектурен детайл, но и интересно дизайнерско решение, което да освежи цялостната визия на дома. Уютно място за почивка без стъклени прозорци и керемиден покрив. За слънцезащита може да се използва тента от PVC покриваща мембрана, прибрана плътно до стената и управлявана с двигател и дистанционно.

Това е идеално решение за засенчване на по-големи площи на заведения и ресторанти. Между вертикалните колони на перголата допълнително може да се монтират прозрачни ветрозащитни платна, а под слънцезащитната мембрана –платна от текстил с декоративна цел. С двойното покритие се осигурява допълнителна прохлада, посредством въздушната възглавница между двете платна, а гледката си заслужава.

Допълнителното охлаждане е особено важно в летните горещини. За това са помислили далновидни собственици на заведения не само край морето, като поставят водна мъгла за охлаждане под перголата. Фината мъгла понижава до 10 градуса температурата наоколо и така може да усетите свеж бриз, подобен на морския, дори и по парещите градски улици.

Размерите на този тип перголи варират в голям диапазон – от 1–2 метра до 15 метра в ширина и издаденост. Всяка конструкция се проектира с различен наклон по вертикала и хоризонтала или се комбинира хоризонтална пергола с вертикална слънцезащитна преграда.

Двускатният покрив е вариант за засенчване на по-големи площи и се получава при обединяването на две насрещно свързани перголи от метална конструкция.

Изборът

Каквато и конструкция да изберете, не забравяйте, че очарованието и красотата на перголата се подчертават от пълзящите и увивни растения, цветя и храсти, на които тя служи за опора. Розовите храсти са изящен декор за градината, а увивните растения оформят сенчест навес над верандата. Ако поставите и множество малки лампички сред цветята върху перголата, то верандата се превръща в предпочитано място за вас и любимите ви хора в летните вечери.

Ако сами не можете да изберете мястото или вида на перголата, а имате прекрасен двор, посъветвайте се с ландшафтен архитект. В случай, че се нуждаете от практична удобна и не много скъпа конструкция за терасата на жилището си, се обърнете към фирми, които предлагат тенти и сенници, както и към производителите на различни видове дървени или метални конструкции. Те ще ви помогнат да подберете най-доброто за вас, което ще внесе нов акцент и глътка свежест в дома ви.

Източник

Вижте също

Създайте перфектното място за барбекю

Един от най-привлекателните и забавни начини да се насладим на летния сезон, а понякога и …