Инверторен климатик

Разликите между инверторен и обикновен климатик

Как работи компресора при инверторните и обикновенните климатици?

Една от най-съществените разлики при обикновените и инверторните климатици е начина на работа на компресора.

Как работи компресора при обикновените климатици

При обикновените модели компресора работи при постоянни обороти. Това означава че когато температурата в помещението е различна от зададената от дистанционното компресора се включва и работи на високи обороти докато постигне тази температура. Когато температурата е достигната компресора, вентилатора и всичко останало се изключва. По този начина работи обикновения климатик. Цялото управление на климатика е във вътрешното тяло и се базира на три датчика.

Датчиците са :

  • Датчик за температурата в помещението
  • Датчик за температурата на вътрешния изпарител
  • Датчик за размразяване ( не при всички модели)

Информацията от тези датчици постъпва в електрониката и тя пуска и изключва климатика посредством релета. При обикновените климатици контрола върху цялата работа на климатика е в електрониката на вътрешното тяло. Посредством приемник за дистанционното тя приема сигнала от зададената команда и пуска или спира компресора. Система на работа и управление е много по проста от колкото при инверторните климатици.

Как компресора променя оборотите си при инверторните климатици?

При инверторните климатици работата на компресора значително се различава от обикновения компресор. Компресорите при инверторните климатици са два типа , в зависимост от това дали работят с прав или променлив ток:

  • AC – инвертори
  • DC – инвертори

Едно от основните предимства на инверторните климатици е постепенното повишаване на оборотите при старт на климатика. Това позволява по бавна амортизация на компресора,благодарение на плавния старт компресора достига максимални обороти след като вече е минал през ниски такива. Така триенето в самия компресор е много по малко и живота на компресора се увеличава значително.

схема на инверторни климатици,Midea,Haier,Daikin,Mitsubishi,Sharp,HItachi,Panasonic,Samsung

AC –инверторенитекомпресори работят с променливо напрежение което след входа си от електрическата мрежа в климатика се трансформира в право и след това отново в променливо, но с различна честота и е различно от входящото напрежение (220-230V/50Hz). Този тип променливо токови инверторни компресори достига с 35 % по висока ефективност от обикновените on/off компресори.

Каква е разликата в консумацията ?

Преди години масово производотелите използваха технологията и компресори от тип AC инвертор , през последните години заради по добрата ефективност DC инверторите трайно заеха своето място като по надеждни и по ефективно. От 2008 година 90% от инверторните климатици използват DC инверторни компресори. Като ефективноста достига до 80% по високи стойности от колкото при обикновените компресори които се използват при конвенционалните климатици.

консумирана енергия на инверторен и обикновен климатик

Кои климатици са подходящи за отопление ?

При инверторните климатици недостатъкът е ,че до старта на отопление е необходимо малко повече време. Компресора стартира с ниски обороти, постепенно повишава налягането и след като достигне необходимото налягане вътрешния вентилатор стартира и климатика започва да духа топло. В зависимост от външната температура и това кога климатика е работил последно това може да отнеме различно време – от 3 до 15 минути. След като веднъж е стартира и достигнал необходимото налягане инверторния климатик го поддържа много лесно с нисък разход на енергия. Затова повечето специалисти дават специални инструкции за работата с климатика при минусови температури, или да не се изключва.

Причини за замръзване на климатик

Дефроста или размразяването при инверторните климатици процес в който климатика се управлява от електроника, на база данните на няколко датчика. Размразяването при инверторните климатици е много по усъвършенстването от колкото при обикновените. Инверторните климатици работят много по добре на отопление при ниски въшни температури и висока влажност от колкото обикновените. Затова са предпочитани за отопление.

Комфорта при употреба

  • климатици за призводствени цели (фармацевтика и др.)
  • климатици за поддържане не техника (сървърни помещения и др.)
най-добрия климатик, комфорт при употреба на климатик

Оборотите ! Това е което прави инверторните климатици предпочитани за битови нужди. Промяната на оборотите позволява при достигана на температурата да се намали струята от климатика това допринася за комфорта в помещението. Ниските нива на шум при инверторните климатици са почти незабележими.

Когато става дума за комфорт определено инверторните климатици са предпочитани пред обикновените.

Източник

Вижте също

Здравословен климат с решенията на Schüco

За да осигури високо качество на въздуха в помещенията, Алукьонигщал комбинира две решения на Schüco, за да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *