Ремонт на покрив изолация на покрив

Реновация на фокус – Покривът

Какво се крие под покрива? Това е един от въпросите, които трябва да си зададем преди да започнем реновацията на дома си. Продуктите за изолация на покриви от ROCKWOOL са част от отговора.

След като наскоро обсъдихме какви са предимствата да реновирате фасадата на сградата с изолация от каменна вата на ROCKWOOL, е ред да намерим най-доброто решение за изолиране и на покрива. Независимо дали живеете в блок или собствена къща, от голямо значение за бъдещите разходите по сградата е именно топлоизолацията на покрива. Изборът на добър материал за тази част от конструкцията на сградата може да осигури поддържането на постоянна температура у дома, да намали значително разходите за отопление и да ви предпази от нежелани външни шумове.

Ключови факти при реновацията на покрива

Енергийна ефективност и топлоизолация

Независимо с какво отоплявате дома си, загубите на топлинна енергия през покрива могат да достигнат 25%, ако не разполагате с подходяща изолация. Това се дължи на факта, че топлия въздух е по-лек от студения и лесно се издига нагоре към най-високите части на сградата. Обновяването на дома със съвременни изолационни материали като каменна вата може да намали енергийните ви разходи и да ви спести до 70% от разходите за отопление и охлаждане.

Устойчивост и дълготрайност

Както вече споменахме реновацията на покрива може да бъде трудна задача. Избирайки изолация за покрива си, е хубаво да се спрете на такава, която ще ви позволи да забравите, че е там. Каменната вата от ROCKWOOL има изключително висока степен на устойчивост на външни влияния. Тя може да бъде моделирана така, че да не пропуска вода. Каменната вата се създава от вулканична скала и съдържа изключително малко органични материали. По тази причина не позволява развитието на мухъл и други организми.

Реновация на покрива се предприема средно на около 25 години. При правилен монтаж продуктите от каменна вата на ROCKWOOL ще ви служат вярно през целия този период. И дори по-дълго. Нашите проучвания показват, че каменната вата запазва високото ниво на своята функционалност дори след повече от 55-годишна употреба.  

Ако покривът ви е започнал да тече, значи е време да се замислите за неговото обновяване. Това обикновено е трудоемък и скъп процес, затова е хубаво да познавате предимствата на различните изолационни продукти още преди да сте започнали. Продуктите от каменна вата, които предлагаме за изолация на покриви се делят на две групи в зависимост от конструктивните особености на вашата сграда.

Каменна вата за скатни покриви

Монтирането на изолация от каменна вата в скатния покрив ще гарантира, ограничаването на топлинните загуби и намаляването на консумацията на енергия, необходима за отопление и охлаждане на имота. Също така ще ви позволи да подобрите акустичните характеристики на сградата, като същевременно увеличите устойчивостта на огън.

Методът на монтаж зависи от вашата сграда и типа на проекта. Най-общо каменната вата може да се монтира над, между или под гредите по линията на тавана. Приложението по линията на тавана е идеално за жилищни сгради, в които таванското пространство не е необходимо да бъде обитаемо. Имаме и редица решения за комбинирано приложение, което осигурява още по-висока степен на енергийна ефективност.

Продуктите, които препоръчваме за изолация на скатни покриви са:

  • Multirock – плоскости от каменна вата, хидрофобни с подобрени изолационни свойств. Използват се за топлоизолация, звукоизолация и противопожарна защита на тавански помещения, вентилирани наклонени покриви, гредоред, окачени тавани, вътрешни стени, хоризонтални фасади.
  • Hardrock Energy – твърда изолационна плоча с двуслойна плътност, произведена от каменна вата, импрегнирана с органична смола; влагоустойчива и водоотблъскваща. Плочата се отличава от стандартните хомогенни продукти с уникалното съчетание на много добра твърдост и устойчивост на механични натоварвания и изключителни топлоизолационни свойства.
  • Frontrock CASA – фасадни плоскости от каменна вата с двойна плътност (Dual Density), които могат да бъдат използвани и при скатни покриви заради тяхната широкообхватност и бърз монтаж.
  • Airrock LD – мултифункционални плоскости от каменна вата, импрегнирани с органична смола, предназначени за топлоизолаация, пожарна и звукоизолация при вентилирани фасади, вътрешни стени и скатни покриви.
  • Airrock ND – мултифункционални плоскости от каменна вата предназначени за топлоизолаация, пожарна и звукоизолация при вентилирани фасади, вътрешни стени и скатни покриви.

Каменна вата за плоски покриви

Плоските покриви представляват малко по-различно предизвикателство. Монтажът обикновено се прави отвън, като се добавят изолационни слоеве отгоре на съществуващ покрив или покривна конструкция, направена от бетон, стомана или дърво. Върху изолацията се поставя слой, устойчив на атмосферни влияния, която помага да се защити основната конструкция и да се поддържа всичко сухо. Продуктите, които предлагаме за плоски покриви се отличават с многообразие, за да отговорим на всични нужди на нашите клиенти.

  • Серия Hardrock – включва продуктите Hardrock 1000Hardrock 700Hardrock 500 и Hardrock Energy – твърди, тежки плоскости от каменна вата с двойна плътност (Dual Density), които подлеждат на механично натоварване.
  • Roofrock 30 – твърди хидрофобни плочи, които се използват за топлоизолация, шумозащита и противопожарна защита на плоски покриви и покриви – тераси. Могат да бъдат монтирани на един слой.
  • Серия Dachrock – включва продуктите Dachrock 40Dachrock 50Dachrock 60Dachrock 70Dachrock 90 – твърди, хидрофобни и с повишена устойчивост на механични въздействия плочи за термична, звукова и пожарна изолация на плоски покриви тип тераса, като някои от тях са предназначени и за покриви с бетонна конструкция или профили от трапецовидна ламарина (метални покриви).
  • Rockfall – елементи за оформяне на наклони, когато повърхността на покрива трябва да се предвиди с наклон към дадена линия или точка, в зависимост от неговата структура или начин на използване.

Изборът на правилния продукт за изолация на покрива може да изглежда трудна задача. Затова ви съветваме да се свържете с нашите консултанти и да потърсите професионалния им съвет за изолацията на всеки вид покрив. Източник

Вижте също

Най-важното при строеж на нов дом

Изграждането на дом е важен момент за всяко семейство. Често това е сбъдване на мечта …