Строеж на къща: Какво ви очаква

Строителството на къща е едно от най-големите предизвикателства за всяко семейство. Обикновено се прави само веднъж в живота, а въпросите, които възникват по пътя, са многобройни: откъде да започнем, каква документация е необходима, как да изберем строителни материали, къде да намерим надеждни майстори, колко време ще отнеме строителството и най-важното – с колко пари ще трябва да разполагаме. Нека започнем от самото начало и един по един да решим най-важните въпроси чрез шест ключови стъпки.

1. ФИНАНСОВО ПЛАНРАНЕ, ИЗБОР НА ПРОЕКТ И ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНЕ ЗА СТРОЕЖ

Финансовото планиране и изборът на проект винаги са първите стъпки в изграждането на къща. Колкото повече време се отдели на планирането и на проектирането в самото начало, толкова по-леко ще е изпълнението впоследствие. Дори малка промяна, като например преместването на един прозорец, може да създаде голям проблем, защото изисква допълнителна работа и допълнителни разходи, които Вие, като инвеститор, трябва да платите. Ето защо е необходимо внимателно да уточните всички детайли във финансовия план и в проекта на къщата и по-късно, във фазата на изпълнение, да се придържате стриктно към тях. При избора на проект трябва да се обърне специално внимание на разпределението на помещенията и на екстериорния дизайн на къщата, за да бъде тя функционална за ежедневно обитаване и същевременно външният ѝ вид да Ви харесва. След подробно финансово планиране и избор на проект се пристъпва към действия за снабдяване с необходимите документи. За извършване на ново строителство и за разширяване или реконструиране на съществуващ обект, имате нужда от съответната строителна документация. По-конкретно, за строителните работи, които изброихме, ще ви е необходимо разрешение за строеж. Трябва да притежавате този документ, за започване на нов строеж, на разширяване, надстрояване, дострояване, реконструкция, основен ремонт и преустройство на съществуваща сграда, както и за изграждането на гараж. За получаването на разрешение за строеж и за извършване на строителните работи ще трябва да разполагате с одобрени строителни книжа. Искания за одобряване на строителни книжа и за издаване на разрешение за строеж се подават до компетентните органи на местното самоуправление. Процедурата за снабдяване с посочената документация понякога отнема доста време. Подробна информация за административните действия, свързани с получаването на разрешение за строеж можете да намерите в справочната брошура „25 стъпки до мечтаната къща“.

2. ИЗБОР НА СТРОИТЕЛЕН МАТЕРИАЛ

Тъй като на пазара има голямо предлагане на строителни материали, класически и нови, от местни и от чуждестранни производители, много е важно да сте добре информирани за техните характеристики. Трябва да се има предвид, че това, което в началото струва най-малко, не е най-изгодно, както и че качеството на строителството е изключително важно, защото ще използвате къщата, която изграждате, в продължение на десетилетия. Специално внимание изискват работите, които не можете да промените по-късно. Винаги можете да смените подовите настилки, дограмата, дори и покрива, но не и външните стени. Затова трябва да се обърне специално внимание на избора на материали за тяхното изграждане. Улесняващо обстоятелство при избора е фактът, че днес можете да си осигурите висококачествени материали на достъпна цена. Най-доброто доказателство за това са продуктите с марка YTONG, които гарантират качествен и безопасен дом, но и многобройни спестявания. Ето защо блоковете YTONG THERMO се препоръчват за външни стени, едни от най-важните елементи на всяка сграда. Тези блокове съчетават всички ключови предимства на строителните материали само в един продукт. Зидарията е с толкова добри топлоизолационни качества, че, ако е с дебелина от 35 cm, позволява големи икономии от сметките за отопление и охлаждане, без да е необходимо поставянето на допълнителна топлоизолационна система.

3. ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ

Изборът на майстори или на фирма за цялостно изпълнение на строителството е друг важен въпрос, на който трябва да се обърне внимание, защото добрият майстор или съвестната фирма ще улеснят значително Вашата задача. В момента на нашия пазар има голямо търсене на строителни работници, което ще Ви затрудни в намирането им или ще Ви се наложи да изчаквате дълго, докато се освободят. Ако планирате да построите къща с материали YTONG, екипът по продажбите на „КСЕЛА“ ще се радва да Ви помогне, като Ви препоръча майстори или фирма-изпълнител за вашата къща. Също така, трябва да се отбележи, че работата с YTONG е по-лесна от работата с обикновени тухли. Практически всеки майстор може лесно да усвои изпълнението на зидарии с блокове YTONG – достатъчно е да е прецизен, да е отговорен и да разполага с необходимите инструменти. Дружеството „КСЕЛА“ предоставя, освен това, подкрепа на инвеститорите в еднофамилни къщи под формата на безплатни технически консултации и обучения на строителния обект, провеждани от майстор-демонстратор с висока квалификация и много голям професионален опит в строителството.

4. ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Времето е пари и това е най-очевидно при строежа на къща. Срокът за завършване на строителството е важен не само финансово, а и заради желанието да се преместим в нов дом колкото е възможно по-скоро. Въпреки че на пръв поглед може да Ви изглежда, че месец, два или три не са от голямо значение за толкова важен обект, скоростта, с която се работи на строежа, е изключително важна. По-бързото строителство не само пести време, но и автоматично води до значително по-малък брой работни часове, които се заплащат на работниците. Ето защо строителната система YTONG, която гарантира по-кратки срокове за изпълнение в сравнение с традиционните методи, предполага по-ефективно и достъпно строителство, което е още едно нейно предимство. Значително по-бързото строителство с YTONG се постига за сметка на големите размери на блоковете, значително надвишаващи тези на масово използваните червени тухли. Също така, за зидането на блокове YTONG се използва лепилен ,разтвор, който се нанася в тънък слой от 2-3 мм, докато за обикновените тухли се използва много по-дебел хоросан – до 2 cm. В допълнение към големите размери на блоковете, строителната система YTONG включва елементи за безкофражно отливане на колони, греди и пояси, както и щурцове за покриване на отворите над прозорци и врати, които значително улесняват и ускоряват строителството на сградата. Довършителните работи при стени, изградени с блокове YTONG се извършват по-бързо, отколкото при традиционната зидария. Мазилките също са по-тънки, което в крайна сметка ни дава по-голяма нетна полезна квадратура, т.е. повече пространство за Вашето семейство.

5. ЦЕНА НА СТРОИТЕЛСТВОТО

Цената за изграждане на семейна къща винаги е един от най-важните фактори, които ни ръководят при избора на строителни материали и на изпълнители. Проблемите, обаче, възникват, когато не отчитаме крайната цена на къщата, а само някои от първоначалните инвестиции. Това е и най-честата грешка, която правят хората без опит и практика в строителството. Ето защо, трябва да си припомните известното правило, което гласи – това, което Ви струва най-малко в началото, не е най-благоприятно. Решения, взети само въз основа на първоначалните инвестиции, обикновено водят до избора на нискокачествени строителни материали, които в началото са по-евтини, но в крайна сметка произвеждат много повече допълнителни разходи, отколкото средствата „спестени“ при закупуването им. Ето защо, цената на квадратен метър завършена стена е единствената реална мярка за сравнение и бюджетирането сочи ясно към извода, че за същите или дори по-малко пари, необходими за построяването на къща с традиционни материали, можете да имате първокласна къща днес, благодарение на материалите YTONG. Ако към това добавим и факта, че най-големите спестявания в къщите от YTONG се реализират по време на експлоатацията на сградата, когато тя се отоплява и охлажда, тогава става ясно колко оправдана е старата поговорка „Не съм достатъчно богат, за да купувам евтини неща“. Предлагаме на Вашето внимание подробна количествено-стойностна сметка за еднофамилна къща, озаглавена: „Колко струва?“ Тя е изготвена от „Стройексперт – СЕК“ ООД на базата на наблюдения, оценки и анализи на състоянието на строителния пазар.

6. РЪКА ЗА РЪКА ПО ПЪТЯ КЪМ ДОМА

Голямо предимство за всяко семейство, което реши да построи къща с YTONG, е пълната подкрепа от професионалния тим на „КСЕЛА“, от първата среща до изготвянето на спецификация на необходимите материали, свързването на собствениците с надеждни доставчици и обучението на преките изпълнители. Така че, освен на надеждни и ефективни материали, които Ви носят добавена стойност, при изграждането на къща с продукти YTONG можете по всяко време да разчитате на експертния екип на „КСЕЛА“, както и на телефон: 02/ 819 33 02. Съществуват още редица услуги, които сме разработили за да се чувствате по-уверени на всеки етап от развитието на Вашия проект. Запознайте се с тях на нашите дигитални платформи или от печатните ни издания. И въпреки че пътят към семейната къща със сигурност не е лесен и обикновено не както сме го планирали, няма по-важна задача за семейство, което търси безопасен и качествен дом. Ето защо е важно да следвате мечтите си и да не се отказвате от плановете си. Времето и усилията, които влагате в новия си дом, ще ви се отплатят многократно. И не е нужно да бъдете сами в това пътуване., Подкрепата на „КСЕЛА“ може да го направи по-бързо, по-лесно и по-успешно.

Източник

Вижте също

Най-високата жилищна сграда в Германия

Центърът на Франкфурт на Майн ще се сдобие с ново многоетажно сдание, което може да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *