GRAND PRIX за съвършено съчетание на пространства в съвременната къща

Модерен дизайн, който подчертава връзката с външното пространство, атрактивен външен вид и безупречна конструкция с използване на качествени материали, са само част от характеристиките, които донесоха на фамилната къща в Петроварадин титлата за най-добра сграда в конкурса „Xella Triumph“ за 2020 година.

1. Aрхитектурно произведение на бюрото KUZMANOV AND PARTNERS

Тази модерна къща от 360 квадратни метра е архитектурно произведение на бюрото KUZMANOV AND PARTNERS в Нови Сад и е напълно завършена през май 2020 г. Архитект Лазар Кузманов работи в тясно сътрудничество със своите клиенти, за да претвори общите идеи за инженерни решения в дом, който носи голямо удовлетворение на собствениците и в същото време представлява проект, с който самият автор се гордее. „Най-важното за архитекта е да реагира по най-добрия начин на желанията на клиента, бъдещият потребител на проектираното пространство. В края на краищата основната ни работа е да създадем рамка, в която семейството да се чувства „като у дома“, с помощта на инженерни решения и артистичен подход към идеята“, казва Кузманов.

2. Дизайн, които премахва граници

На пръв поглед тази атрактивна къща ще Ви плени със своята неежедневна форма, контрастни цветове и материали, които придават външна красота на сградата и привличат погледа Ви да вникне в замисъла на проекта. Фасадата е решена с атрактивна комбинация от материали и цветове, която е използвана за да подчертае и допълнително да открои различните дизайнерски елементи на къщата.

3. Облицовка от керамични плочки

Облицовката от керамични плочки е изнесена преднамерено върху част от фасадата, като навлиза и навътре в къщата, за да подсили чрез материалите единството между външното и вътрешното пространство. Големите стъклени повърхности отварят гледката и свързват интериора с двора, а за да е пълно възприятието са монтирани стъклени парапети, които не закриват гледката. „При тази къща е постигнато единство между вътрешното и външното пространство. Идеята, както на инвеститора, така и на мен като дизайнер, беше да ограничим до минимум разделението между затворения обем на сградата и свободата на двора. Ето защо, когато стъклените стени се отворят, особено през лятото, тази граница напълно изчезва. Получихме атмосферата, която инвеститорът искаше още на първата среща, когато се разбрахме за концепцията на къщата.“, обяснява архитектът.

4. Семеен свят

Усещането за отвореност и ефирност е най-силно в слънчевия хол с двойна височина. Жилищната зона е проектирана като едно цяло, в което са свързани кухнята, трапезарията и всекидневната – център на дома и място за излизане. За разлика от общата част, помещенията за индивидуално обитаване са организирани така, че да осигурят пълен покой и уединение на собствениците и техните гости. Те са със самостоятелни бани и са разположени от различни страни на къщата: стаята за гости е на приземния етаж, докато родителската спалня с две детски стаи е отделена от въздушното пространство над хола. Под цялата сградата има голямо мазе, в което е организирано зона за забавления, игри и общуване. Това допълнително полезно пространство, което ще се използва най-много, е продължение на хола.

5. Специален характер

Всяка част от двора е използвана максимално, което беше специално предизвикателство поради размерите на парцела. Благодарение на обмислените архитектурни решения, собствениците ще могат да се насладят както на тревните площи, така и на водната повърхност, която се превърна в неразделна част от самата къща и ѝ придаде специален характер.

6. Основни предимства на къщата

Когато го запитат какви са основните предимства на тази сграда, архитект Кузманов заявява, че това е атмосферата на собствен семеен свят, която самата къщата създава. Един от важните фактори, който осигурява спокоен и безгрижен живот в това жилище, са блокове Ytong Classic с дебелина 25 cm, от които то е построено, а Кузманов разкрива защо се е спрял на строителната система Ytong по време на изпълнението на тази къща. „Строителната система Ytong има много предимства. На първо място, качеството на вградените материали беше важно за нас и блоковете Ytong имаха всички характеристики, от които се нуждаехме. Оценихме техните енергийни параметри, доказващи отлична топлоизолация и пожароустойчивост. Съвременните технологии, използвани от „КСЕЛА“, са позволили блоковете да бъдат големи по размер и въпреки това да са леки. Изключително важен беше и самият начин на строителство – бърз и практичен, а това беше необходимо за нас, тъй като сроковете за завършване на строежа бяха доста кратки. Ето защо не сгрешихме, използвайки този екологичен и здравословен материал“, обяснява авторът на най-добрия обект за 2020 година. Така собствениците на тази къща ще се радват в продължение на десетилетия не само на модерен и безупречно устроен дом, но и на устойчива, енергийно ефективна, екологична и здравословна сграда.

Източник

Вижте също

Най-високата жилищна сграда в Германия

Центърът на Франкфурт на Майн ще се сдобие с ново многоетажно сдание, което може да …